Sakura

‘Snellere kankerdiagnostiek redt levens’

Wanneer het aankomt op de diagnose ‘kanker’, is er geen tijd te verliezen. Sakura Finetek doet er alles aan om patiënten zo snel mogelijk van een accurate diagnose te voorzien. 

Wel of geen kanker? Een simpele vraag met een antwoord vol impact. Wie ooit met kanker te maken heeft gehad, weet hoe zenuwslopend de onzekerheid rondom de diagnose ‘kanker’ is. Bij Sakura Finetek in Alphen aan de Rijn zijn ze dagelijks bezig met de kankerdiagnostiek. Het bedrijf levert materialen en machines voor pathologisch onderzoek. En dan met name instrumenten gericht op de histologie, het onderzoek naar weefsels in het lichaam. “We maken het voor laboratoria mogelijk om sneller verdacht weefsel te onderzoeken en patiënten zo snel mogelijk van een diagnose te voorzien, zodat hun behandeling kan starten of zij sneller uit de onzekerheid kunnen worden gehaald”, vertelt Judith Ursem, Senior Project Manager.

Innovatieve technieken

Sakura Finetek is van origine een Japans familiebedrijf. In Alphen aan den Rijn staat het hoofdkantoor van Europa. Met 203 medewerkers in 14 Europese landen en distributeurs in het Midden-Oosten, India en Afrika zijn de innovatieve technieken van het bedrijf verkrijgbaar voor laboratoria in een groot deel van de wereld. “Liefst zouden we natuurlijk elk ziekenhuis in de wereld willen voorzien van onze apparatuur. Snellere kankerdiagnostiek redt immers levens. Maar natuurlijk kunnen we niet voor ziekenhuizen bepalen dat ze moeten investeren in onze apparatuur”, zegt Judith. Ze vertelt dat het Sakura’s ultieme missie is om het eerste bedrijf te zijn dat pathologische laboratoria in staat stelt zó te automatiseren dat elke patiënt snel een accurate diagnose krijgt en gelijk weet om welke soort kanker het gaat. “Het eerste deel van onze missie kunnen we al aanbieden aan laboratoria. Met het tweede deel, snel de soort tumor in beeld brengen, zijn we hard aan het werk. We zijn elke dag bezig om onze technieken nog slimmer in te zetten, smart automation noemen we dat. Met slimmer werken, bijvoorbeeld door de inzet van robots of geïntegreerde apparaten, kun je nog meer tijdwinst behalen en de kwaliteit verbeteren door standaardisatie van de processen.”

Slimme werkprocessen

Slimmer werken gaat verder dan de laboratoriumtechnieken. Volgens Judith start slim en efficiënt werken bij het goed inrichten van de eigen werkprocessen. “Sakura is de laatste jaren flink gegroeid. We zijn hier ooit gestart met 20 medewerkers, nu zijn we met ruim 200. De vraag was of onze werkprocessen hierop zijn ingericht of dat hier nog efficiencywinst is te behalen? Om dat te weten, hebben we eind 2017 Growteq aangehaakt. We zijn gestart op de financiële afdeling, inmiddels hebben we ook waardevolle stuurinformatie over onze andere afdelingen. We hebben op de werkvloer nu nog een specialist van Growteq zitten. Uiteindelijk willen we alles zelf beheren. Growteq leidt onze mensen hiervoor op.”

‘Empowerment’

De specialist op de werkvloer is Arianne Wolting. Zij stond Sakura afgelopen tijd bij op de werkvloer bij het bouwen en implementeren van de dashboards. Arianne vertelt hoe Sakura dankzij de dashboards inzicht heeft gekregen in haar interne werkprocessen. “We hebben bestaande data die her en der verzameld werd in het bedrijf, veelal in Excel, in één BI-tool ondergebracht en vertaald naar bruikbare rapportages. We stellen Sakura hiermee in staat om processen op strategisch en tactisch vlak beter te sturen. En voor elke afdelingen hebben managers hun eigen KPI’s bepaald waarop ze willen sturen.” Judith vult haar aan: “Eigenlijk precies wat wij met laboratoria doen. We stellen hen in staat hun werk beter te doen, empowerment noemen we dat hier. Dat is precies wat Growteq ook voor ons heeft gedaan. Door elkaar te versterken, kom je verder.”

www.sakura.eu