) 'Onze Auditpraktijk is helemaal gericht op kwaliteit, aantrekkelijk werkgeverschap en klantbeleving' - Werken bij Visser & Visser
Blog

'Onze Auditpraktijk is helemaal gericht op kwaliteit, aantrekkelijk werkgeverschap en klantbeleving'

Onze Auditpraktijk groeit en daarom zijn wij op zoek naar nieuwe collega’s! In gesprek met Leo van der Stelt, disciplinevoorzitter Audit & Assurance, en Bert Schutte, Senior Manager Audit, over groei en ontwikkeling, leiderschap, de praktijk en de toekomst.

Drie jaar geleden ging Bert verder als afgestudeerd registeraccountant (RA). Hoe was dat? “Heerlijk om een lange periode van studie af te kunnen ronden! Het was enerzijds een bevestiging van wat ik kan en anderzijds een wetenschap dat ik nooit uitgeleerd ben. Leuk ook dat ik veel felicitaties en waardering kreeg van collega’s en leidinggevenden. Het medeleven op de dag van het examen voelde echt als ‘met elkaar’.” De beroepseed komt even ter sprake en dan blijkt dat Bert de eerste van kantoor was die deze eed heeft afgelegd! "Het is goed dat er bij de ethiek van het beroep stilgestaan wordt bij het moment van afstuderen, maar ik denk niet dat het in de praktijk veel verschil gaat uitmaken. Ons vak is omgeven door wet- en regelgeving en dat moeten we niet zien als bedreiging, maar als kans of minimaal als randvoorwaarde."

Wat draag je als RA bij aan het kantoor? “Ik probeer met name mijn ervaring toe te passen bij onze klanten en daarmee de klantbeleving te verhogen. Ik denk bijvoorbeeld aan het leveren van toegevoegde waarde. Daarnaast kan ik teamleden helpen en begeleiden. Tenslotte denk ik erover na om misschien wel een nieuwe studie of een opleidingsplan te gaan volgen. Vanuit Visser & Visser wordt dit ook gestimuleerd, iets dat ik erg waardeer.”

 

Persoonlijke doelen verwezenlijken

Ontwikkeling is een belangrijk punt op de agenda volgens Leo. “Wij zijn met Visser & Visser Audit actief bezig om het bereiken van persoonlijke doelen van medewerkers te verwezenlijken. Veel van onze mensen focussen zich op de RA-studie, wij proberen een zodanige omgeving te faciliteren dat een balans gevonden kan worden tussen werk, studie en privé. Voor onze afgestudeerde medewerkers hebben we opleidingsbudgetten beschikbaar om (specifieke) kennis op te doen of vaardigheden te ontwikkelen. Ook zou ik graag willen dat onze medewerkers ervaren dat zij in een werkomgeving verkeren waarin zij hun ‘ei’ kwijt kunnen. Dit proberen we te realiseren door het stimuleren van een goede sfeer, transparantie en een gezonde vorm van hiërarchie. Een belangrijk punt is ook dat onze medewerkers het gevoel hebben dat ze vooruit kunnen, groeien, ontwikkelen en worden uitgedaagd. Een omgeving die we bij Visser & Visser Audit hebben bereikt, maar die ook elke dag onderhoud vraagt!”

Groeien en ontwikkelen, dat herkent Bert: “Visser & Visser geeft mij voldoende ruimte om mij persoonlijk te ontwikkelen en mijn kwaliteiten ook breder in te zetten. Ik wil altijd overzicht hebben in datgene wat gebeurt. Dat voorkomt bij mij stress en ik pas dit dan ook thuis, op het werk, ja zelfs in mijn vakantie toe! Ik denk dat ik veel structuur aanbreng in processen en in de uitvoering van het werk. Met de inzet van mijn kwaliteiten maak ik teams compleet. Dat is ook de kracht van samenwerken!”

 

Mensgericht en resultaatgericht

We vragen Leo hoe hij zichzelf ziet als leider. “Ik geef, met mensen, leiding aan mensen. Dit betekent dat ik het belangrijk vind om mij tussen de mensen te bewegen. Soms sta je als leider alleen en boven de groep en moet je beslissingen nemen en knopen doorhakken. Ik ga als leider deze situaties niet uit de weg, het hoort bij je functie. Ik voel mij wel prettiger in de vorm van leidinggeven waarin ik samen met anderen de lijnen uitzet. Het is belangrijk om mensen met bepaalde kwalificaties om je heen te verzamelen, zodat jezelf als leider beter kunt functioneren. Eén plus één is drie! Ik denk dat mijn stijl van leidinggeven voornamelijk mensgericht is, aangevuld met focus op het realiseren van doelen. Ik denk dat deze stijl past bij onze auditpraktijk, die helemaal gericht is op kwaliteit, aantrekkelijk werkgeverschap en klantbeleving.”

Welke boodschap zou je willen meegeven aan je mensen? “Ambitieuze mensen moet je continue uitdagen. Daarom zou ik mee willen geven: blijf leren, zoek de uitdagingen in je werk en geniet er vooral van. Durf voor jezelf een stip op de horizon te zetten over een periode van circa vijf jaar. Waar wil jij dat jouw loopbaan zich naartoe ontwikkelt? Hou deze keuze nooit voor jezelf, maar deel deze met je leidinggevende en met je collega’s. Ik roep hierbij op om focus te houden en geduld te hebben!”

 

Blik in de keuken

Als het gaat over de accountantscontrole, wat is daar de meerwaarde van? Bert: “Ik vind dat in de praktijk soms wat te makkelijk aan de waarde van de controleverklaring wordt voorbijgegaan. Ik zie een afgegeven goedkeurende controleverklaring nog steeds als een bewijs dat een onderneming in control is. Laten we dit niet vergeten. Daarbij komt uiteraard de unieke kans die wij als accountant hebben om geconstateerde issues vanuit een accountantscontrole – maar ook vanuit onze blik in de keuken van een onderneming – op te nemen in een managementletter. Ik zie dat hier ook bij ons op kantoor steeds meer aandacht voor komt, zeker als ik kijk naar onderwerpen als bijvoorbeeld risicomanagement. Mooi als je hierover met je klant van gedachten kunt wisselen.”

 

Blik op de toekomst

Tot slot vragen we Leo waar Visser & Visser Audit over 5 jaar staat. “Dan is de auditpraktijk qua omvang verdubbeld. Dat klinkt ambitieus, maar ik zie voldoende mogelijkheden en wij (als directie) zien ook de noodzaak hiervan in. Als wij onze medewerkers continue willen uitdagen, dan zullen wij als praktijk moeten groeien. Perspectief bieden is een must, we moeten onze medewerkers kansen bieden. We zullen dan ook met elkaar weer moeten gaan specialiseren, om onderscheid te maken in de markt. We willen dit, sterker nog we zijn hier al mee bezig. Ook daarom moeten we groeien. We hebben deze ambitie uitgesproken en we geloven hier ook in. Nu zoeken we alleen nog mensen die met ons mee willen groeien en uitdagingen niet uit de weg gaan. Die medewerkers hebben we al en daar zijn wij zuinig op, maar met een verdubbeling van omvang voor de boeg, moeten we het team aanvullen met net zulke gedreven medewerkers.”

Enthousiast geworden? Bekijk hier onze vacatures!