Het verplicht georganiseerde nietsdoen; het zit er voor de meeste mensen weer op. Met of zonder het inmiddels beroemde gele boekje, mondkapje, negatieve testuitslag werden vele vakanties gestart. Dat tijdens de wedstrijd (lees: vakantie) de spelregels (reis voorwaarden en verplichtingen) per land, streek, termijn veranderden, namen we voor lief. En bij terugkomst wisten we niet aan welke voorschriften we ons nu wel of niet moesten houden. Dus kwamen we maar gewoon naar huis, deden wat goed was in eigen ogen en namen de meeste mensen hun eigen verantwoordelijkheid en handelden daar naar.
Vakantie 2021 was toch anders dan we gewend zijn. Wie had kunnen bedenken dat we een strandtent op mochten uitsluitend met reservering en een 3-G verklaring? Alsof we een driesterrentent betraden. Of dat we weggestuurd werden bij een halfvol restaurant, omdat de 'gultig' code niet verscheen op het scherm van de 'bewaker'.
Ondanks de situatie zijn veel landgenoten afgereisd naar de bekende (Zuid-)Europese vakantiebestemmingen. Wat opviel is niet dat we exact alle regels toepasten, maar wel dat er in grote lijnen en merendeels naar werd gehandeld. Situatie-afhankelijk inderdaad, maar het werkte wel.
Een andere weg inslaan
Tijdens de vakantie heb ik het indrukwekkend boek De keuze: Leven in vrijheid gelezen. Het boek vertelt het levensverhaal van Edith Eva Eger en haar verblijf in Auswitz tijdens de tweede wereldoorlog. Een meeslepend verhaal over hoe je zelfs onder de meest extreme omstandigheden je eigen keuzes kunt blijven maken. Haar levensverhaal komt binnen; af en toe stop je zelfs met lezen om het verhaal tot je te laten doordringen.
In het boek beschrijft Edith hoe ze als psycholoog haar cliënten helpt om zich te bevrijden van hun verleden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen. Ze noemt het voorbeeld van een patiënt die nooit zou zijn genezen als ze direct precies de regels had gevolgd. Ze had haar kennis, kunde, inzicht en wijsheid nodig om een geheel andere weg in te slaan dan voorgeschreven. Toch hield ze zich aan die ene geldende hoofdregel: houd altijd het doel voor ogen. Waarom doe ik iets en wat wil ik bereiken?
Kiezen vanuit je hart
De vakantieperiode is voorbij. Het virus is niet weg; regels zijn er op velerlei gebied. Het lijkt wel eens of je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Houd het hoofd koel en realiseer je telkens opnieuw: wat wil ik bereiken? Je hebt een keuze. De regels en voorschriften zijn een middel, niet het doel.
Ik wens iedereen een goede werktijd toe gepaard gaande met het maken van verantwoorde en weloverwogen keuzes vanuit het hart. Kiezen vanuit je hart is positief, vooral gecombineerd met een negatieve testuitslag.