) 'Accountancy draait om emotie' - Werken bij Visser & Visser
Blog

'Accountancy draait om emotie'

Hij studeerde Dierenwetenschappen in Wageningen, maakte de overstap naar Accountancy en adviseerde jarenlang bedrijven in de agrarische sector. Iets wat Martijn van Vianen als accountant heeft gevormd. Twee jaar terug ging hij als Accountant werken bij Visser & Visser in Middelharnis. We legden hem de stelling ‘Accountancy draait eigenlijk om: ratio of emotie?’ voor.

“Mensen vind ik boeiend, dus emotie”, is Martijns antwoord. “Cijfermatige werkzaamheden vormen de basis voor ons werk, maar uiteindelijk draait het om de mensen en de gesprekken die je hebt. Om met hen mee te denken in hun plannen en toekomstvisie. Ik geniet ervan om mee te lopen in het leven van een ondernemer en daar een rol met toegevoerde waarde in te spelen.”

Advisering

Visser & Visser heeft als kantoor grote stappen gezet in automatisering en digitalisering. “Het proces om tot cijfers komen is sterk geoptimaliseerd. Dat betekent dat ik minder tijd hoef te besteden aan het op orde brengen van de cijfers en meer tijd overhoud voor het opbouwen van relaties en advisering. Dat is voor mij belangrijk.”
Het stuk advisering is iets waar Martijn vanuit zijn achtergrond al meer ervaring mee had dan de gemiddelde accountant. “Ik kwam van de universiteit als jong broekie en kreeg direct een adviseursrol bij het accountantskantoor waar ik ging werken. Pas later ging ik de opleiding Accountancy volgen en leerde ik jaarrekeningen opstellen en controleren. De voorliefde voor het advieswerk vindt hier zijn oorsprong.”

Onderscheiden

Martijn ziet bij Visser & Visser een ontwikkeling in de verhouding tussen cijfers en advieswerk. “Door IT en automatisering is Visser & Visser in staat om tot een goed proces te komen en komt er meer ruimte voor advies. In mijn ogen begint daar het werk pas echt. De klant zit niet te wachten op cijfers en jaarrekeningen. Onlangs had ik een afspraak van anderhalf uur bij een klant om de jaarrekening te bespreken. We hebben een uur gesproken over de toekomst, plannen en hoe we dat fiscaal en juridisch kunnen indekken. Het laatste kwartiertje kwam de jaarrekening nog even voorbij. Dát is hoe het hoort. Iedere accountant kan dezelfde jaarrekening maken, iedereen heeft te maken met dezelfde wetgeving. Je onderscheidt je in het advies dat je op basis daarvan geeft.”
Het mooie aan het vak is de combinatie. “Cijfers vormen toch de basis voor een gesprek over de toekomst. Het fundament ligt in de administratie, daar haal je het inzicht uit. Maar als je verder wilt bouwen moet er een vervolgstap komen, en daarin ligt je meerwaarde als accountant.”

Allround

Inmiddels is Martijn met een fiscale opleiding aan het Nyenrode gestart. “Ik wil mezelf ontwikkelen in het kader van allround adviseur zijn. Visser & Visser geeft me daarvoor ook de mogelijkheid. Dat vind ik mooi aan deze organisatie. Heb je een idee of een mooi initiatief? Dan krijg je snel het vertrouwen om daarmee aan de slag te gaan. De organisatie is daarin absoluut niet rigide.”


BEKIJK ONZE VACATURES of lees meer over werken bij Visser & Visser.

Visser & Visser zoekt mensen die keuzes durven maken.

Maak jij de keuze?

Doorpraten met Martijn? Bel of mail gerust.