) Rotterdam, de stad van... Marco de Kunder - Werken bij Visser & Visser
Blog

Rotterdam, de stad van... Marco de Kunder

De medewerkers van Visser & Visser wonen door heel Nederland heen. Marco de Kunder is Manager Aangiftepraktijk en woont al ruim 25 jaar in Rotterdam. Hij vertelt over het mooiste plekje, de Rotterdamse cultuur en een typische Rotterdamse lekkernij. 


Hoeveel jaar woon je hier?

25 jaar, waarvan 23 jaar op Zuid en 2 jaar in het noordelijke deel van Rotterdam.

 
Hoe ben je in Rotterdam terechtgekomen?

Ik woonde bij mijn ouders in Maassluis totdat ze verhuisden naar Hattem. Op dat moment studeerde ik net een half jaar aan de Erasmus Universiteit en bij de verhuizing ben ik min of meer achtergebleven in Rotterdam.

 
Wat maakt Rotterdam uniek?

Uniek aan Rotterdam is het ontbreken van een oude binnenstad. Elke Nederlander weet wat daar de oorzaak van is. Jaarlijks herdenkt Rotterdam het bombardement van 14 mei 1940. Toen wij een jaar of 7 geleden een gezin uit Duitsland te gast hadden, gingen ze zonder al te veel voorkennis de stad bekijken. Toen we elkaar ’s avonds spraken, waren onze gasten toch wel benieuwd waarom er in Rotterdam zo weinig oude gebouwen zijn te bewonderen…

Het ontbreken van een stadscentrum is echter wel één van de redenen dat Rotterdam tegenwoordig veel bezoekers trekt: de skyline van Rotterdam met veel karakteristieke gebouwen kan rekenen op veel belangstelling.

 
Wat is het mooiste plekje van de stad?

Iets dat weinig mensen kennen van Rotterdam is het Eiland van Brienenoord. Rijdend over de Van Brienenoordbrug, kun je het nauwelijks zien, maar de zuidelijke pijlers van de brug rusten op een eiland. Het eiland is 17 hectare groot, een groot deel van het jaar grazen er Schotse hooglanders. Er kan worden gewandeld, gerecreëerd en een behoorlijk aantal Rotterdammers heeft er een volkstuintje. Wandelend over het eiland hoor je zachtjes het geraas van het verkeer dat over de brug rijdt, voor Rotterdammers een rustgevend geluid. Je weet zeker dat je nog gewoon in de stad bent.

 
Kun je de Rotterdamse cultuur omschrijven?

De Rotterdamse cultuur staat bekend om het aanpakken. Dat is met name terug te vinden in alles was met de voetbalclub Feyenoord te maken heeft, ‘geen woorden, maar daden’. Verder scheppen Rotterdammers er genoegen in om voor nieuwe bouwwerken een toepasselijke bijnaam te verzinnen. De oudste is misschien wel ‘De Kuip’ (stadion van Feyenoord), meer recent zijn namen als de Koopgoot (Beurstraverse), de Zwaan (Erasmusbrug), Blunderput (parkeergarage bij het Museumpark, vanwege de bedenkelijke financiële voorgeschiedenis) en Station Kapsalon (het vernieuwde Centraal Station).

Wat is een typisch Rotterdamse lekkernij?

Een echte Rotterdamse lekkernij is de ‘Kapsalon’, een calorieënbom (ca. 1800 kcal) bestaande uit friet bedekt met shoarma, veel knoflooksaus, gesmolten kaas en daarbovenop een salade. Misschien wel een mooi voorbeeld van een combinatie van smaken van de verschillende Rotterdamse culturele achtergronden.